Laboratóriumi tájékoztató

Az AB0 Rh vércsoport meghatározást, ellenanyag szűrést, az alapellátás szintjén dolgozó Háziorvos kizárólag terhes gondozás keretében kérheti!

A vércsoport, terhes AFP, hepatitis vizsgálatokra a vérvétel továbbra is és kizárólag szerdán 10 órág, csütörtökön legkésőbb 8:30 óráig történik (szállítás gépkocsival 9 órakor indul).

Vércukor terhelés (OGTT) esetén, a szakmai protokoll szerint a betegnek  rendelkeznie kell 2 héten belüli  (7 mmol/L alatti)  vércukor eredménnyel. Ennek értelmében a terheléses vércukor vizsgálathoz előjegyzést nem kell kérni a laboratóriumba, amennyiben hozza a beteg a visszarendelőt vagy a két héten belüli laboratóriumi leletét.

A Szakmai Kollégium Nephrologiai és Dialízis Tagozat Tanácsadó Testület, MLDT Nephrologiai Munkabizottság ajánlást adott ki a számított GFR és az albuminuria, proteinuria  vizsgálatára.

  1. Felnőttek (>18 év) serum kreatinin vizsgálatának kérésekor a laboratórium automatikusan adja meg a eGFR értéket. Ez laboratóriumunkban már így működik, azonban továbbiakban egy új képlet alapján (CKD-EPI) kell számítani, ami figyelembe veszi a mért kreatinin érték tartományát külön nők és férfiak esetén és az életkort.
  2. A jelenleg használt számítási formuláról az áttérést 2012.12.31-ig kell megvalósítani.
  3. A eGFR-EPI 90 ml/perc alatt adható meg pontosan, e felett a leletben a eGFR>90 ml/perc/1,73m2 jelölés ajánlott.
  4. Az áttérés után az eGFR-EPI elnevezés kerül alkalmazásra az eredményközlő lapon.
  5. Az albumin ürítés pontos megítélése érdekében eddigi gyakorlatunknak megfelelően ezen vizsgálat kérésekor automatikusan megmérendő a vizelet kreatinin koncentrációja és az ezekből számított albumin:kreatinin hányados  (ACR) mg/mmol egységben, egész számra kerekítve  kerül a leletre.
  6. Az albuminürítés vizsgálatára leginkább a reggeli első vizeletmintából történő meghatározás javasolt. Normalbuminuria: ACR<3, mikroalbuminuria: 3-30 makroalbuminuria: ACR>30 mg/mmol.
  7. A vizelet 24 órás gyűjtése tehát a mindennapi gyakorlatban szükségtelen, az ilyen mintából történt meghatározás lehetővé teszi a napi ürített albumin (protein) meghatározása mellett a gyűjtés pontosságának (napi kreatinin ürítés) ellenőrzését.
  8. Felhívjuk a gyermekorvosok figyelmét, hogy miután az új eGFR-EPI sem alkalmazható 18 éves kor alatt az ajánlás szerint a gyermek nephrológusoknak a testhossz ismeretében a Shcwartz képlet három új korfüggő változata a kreatinin módszer figyelembe vételével ad támpontot.
  9. Az ajánlás és a képletek megtalálhatók az alábbi web oldalakon: www.mldt.huwww.nephrologia.hu és www.nkdep.nih.gov/professionals/gfr_calculators/index.htm.

Ráckeve, 2017. január 16.

Tisztelettel:

dr. Végh László
főigazgató